Bu kedi yeni virüsleri keşfediyor!
Florida Üniversitesi’nden virolog John Lednicky’nin kedisi Pepper, bilim dünyasında adını bir kez daha duyurmayı başardı. 2024 yılında Amerika’da ilk kez tespit edilen jeilongvirüsü keşfetmesiyle dikkat çeken Pepper, şimdi de yeni bir ortoreovirüs türünün ortaya çıkarılmasına vesile oldu.
14/07/2025 14:35 | Son Güncelleme : 20/07/2025 22:25 | Okunma Sayısı : 14 | BizimTrabzon

Bu kez Pepper, Everglades bölgesine özgü kısa kuyruklu bir sivri fare (shrew) yakaladı. Sahibi Lednicky de bu küçük memeliyi laboratuvara götürerek test etti. Sonuçlar, hayvanda yeni bir ortoreovirüs türü bulunduğunu ortaya koydu. İnsanlarda nadiren menenjit, ensefalit ve mide-bağırsak enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilen bu virüslerin, bazı memelilerde de yaygın olduğu biliniyor
Popsci haberine göre resmi olarak "Gainesville shrew memeli ortoreovirüs tip 3, UF-1 suşu" olarak adlandırılan yeni virüs, Microbiology Resource Announcements dergisinde yayımlandı. Araştırmaya katkı sağlayan doktora öğrencisi Emily DeRuyter, “Bu virüslerin hastalık yapmadığı düşünülüyordu ancak artık solunum, sinir sistemi ve mide-bağırsak hastalıklarında rol oynayabileceğini biliyoruz” dedi.
Pepper ise bu süreçte herhangi bir hastalık belirtisi göstermedi. Lednicky, “Bu fırsatçı bir çalışmaydı. Ölü bir hayvan bulursanız, neden sadece gömmek yerine test etmeyesiniz? Elde edilecek çok bilgi olabilir” ifadelerini kullandı.
2024’te de benzer bir olay yaşanmış, Pepper evin içine ölü bir fare getirmişti. Bu farede yapılan incelemelerde, Amerika’da ilk kez bir jeilongvirüs türü tespit edilmişti. "Gainesville rodent jeilongvirüs 1" adı verilen bu virüsün hem kemirgen, hem insan hem de primat hücrelerinde eşit derecede çoğalabildiği, dolayısıyla türler arası bulaşma potansiyeline sahip olduğu belirtilmişti.
Lednicky’nin ekibi, yakın zamanda çiftlikte yetiştirilen beyaz kuyruklu geyiklerde de iki yeni virüs türü keşfetti. Virüslerin sürekli evrim geçirdiğini vurgulayan Lednicky, “Eğer bakarsanız, bulursunuz. Bu yüzden her geçen gün yeni virüsler keşfediyoruz” dedi.
Araştırmalar ayrıca ortoreovirüslerin grip virüsleri gibi bir hücreyi iki farklı türde enfekte edebildiğini gösteriyor. Bu da genetik materyallerin karışmasıyla hibrit virüslerin oluşmasına yol açabiliyor. 2019’da Florida’daki geyiklerde keşfedilen bir ortoreovirüs, Çin’deki vizon çiftlikleriyle Japonya’daki bir aslandan elde edilen virüslerle genetik açıdan neredeyse aynıydı. Bilim insanları, bu benzerliğin hayvan yemleriyle ilgili olabileceğini düşünüyor.
Bilim dünyası için hâlâ gizemini koruyan bu virüslerin insanlara nasıl bulaştığı ve ne kadar tehlikeli olabileceği üzerine daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bu süreçte Pepper gibi dikkatli ve avcı kediler, yeni keşiflerin önünü açabilir.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.
1 yıl önceNintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir
Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.
1 yıl önceBoeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi
Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.
1 yıl önce