Arama

NASA Güneş rekorunu yine tazeledi

NASA'nın 2018 yılında fırlattığı Parker Güneş Sondası, Güneş'in şimdiye kadar görülmemiş yakınlıkta görüntülerini yakalayarak yeni bir rekora imza attı. Uzay aracı, 24 Aralık 2024'te Güneş yüzeyine sadece 6,1 milyon kilometre kadar yaklaştı.

14/07/2025 14:27 | Son Güncelleme : 20/07/2025 22:31 | Okunma Sayısı : 15 | BizimTrabzon


NASA Güneş rekorunu yine tazeledi

NASA, bu görevini "Güneş'e dokunmak" olarak tanımlıyor. Bu benzetme aslında oldukça yerinde çünkü PSP, Güneş'in plazma ve manyetik alanlarını daha önce hiç olmadığı kadar detaylı inceleyebilmek için olağanüstü yakın mesafelere ulaşıyor.

2024'te gerçekleşen yakın geçiş sırasında Parker Solar Probe, saatte 692 bin kilometre hızla hareket ederek tarihteki en hızlı uzay aracı unvanını da elinde bulundurdu. 

GÜNEŞ RÜZGARINA DAİR YENİ KEŞİFLER

Uzay aracında yer alan geniş açılı kamera sistemi WISPR, Güneş'in korona tabakasını, güneş rüzgarını ve diğer atmosferik olayları görüntüleyerek bugüne kadarki en net görüntüleri sağladı.

NASA yöneticisi Nicky Fox, yeni elde edilen verilerin uzay hava durumunu daha doğru tahmin edebilmek adına büyük önem taşıdığını belirterek, "Gözlerimizle, sadece modellerle değil, uzay hava koşullarının nasıl oluştuğunu ilk kez bu kadar net görüyoruz" dedi. 

TEKNOLOJİYİ TEHDİT EDEN KORONAL KÜTLE ATIMLARI (CME)

Parker Güneş Sondası’nın topladığı veriler, koronal kütle atımları (CME) ve güneş rüzgarları hakkında önemli bilgiler sunuyor. CME'ler, milyarlarca ton plazmanın Güneş'ten fırlayarak Dünya'ya doğru hızla ilerlemesiyle oluşuyor ve elektrik şebekeleri ile uydular için ciddi bir tehdit oluşturabiliyor.

Parker Güneş Sondası ayrıca güneş rüzgarının kökenini anlamada da devrim niteliğinde bulgular elde etti. Araştırmalar, "switchback" adı verilen ve manyetik alanların zikzak şeklindeki hareketlerini gösteren fenomenleri ortaya koydu. Bu zikzaklar, hızlı güneş rüzgarlarının oluşmasına katkıda bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden Parker Solar Probe Proje Bilimcisi Nour Rawafi, "Güneş rüzgarının nasıl oluştuğu ve Güneş'in muazzam yerçekiminden nasıl kurtulup yayıldığı büyük bir gizemdi. Parker Güneş Sondası sayesinde bu gizemi çözmeye her zamankinden daha yakınız" şeklinde konuştu. 

BİR SONRAKİ YAKIN GEÇİŞ EYLÜL 2025'TE

NASA, Parker Solar Probe'un bir sonraki yakın geçişini Eylül 2025'te gerçekleştirecek. Bu geçişte, uzay aracının güneş rüzgarlarının doğası ve kaynağı hakkında daha fazla veri toplaması bekleniyor.

Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.

1 yıl önce
Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.

1 yıl önce
Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.

1 yıl önce
Yorumlar