Elektrikli araç pillerine dahili yangın söndürücü geliyor
Yüksek enerji yoğunlukları sayesinde elektrikli araçlardan akıllı telefonlara kadar birçok teknolojide kullanılan lityum iyon piller, zaman zaman ciddi güvenlik riskleri de oluşturabiliyor. Özellikle ısınma kaynaklı batarya yangınları saatlerce sürebiliyor ve yoğun toksik duman salımına neden olabiliyor. Hatta bazı durumlarda tek bir elektrikli araç yangınını söndürmek için 100 tona yakın su kullanılması gerekebiliyor.
17/07/2025 10:16 | Son Güncelleme : 20/07/2025 22:28 | Okunma Sayısı : 16 | BizimTrabzon

Bu riski azaltmak için mühendisler batarya kasalarında ve tasarımlarında sürekli iyileştirmelere gidiyor. Ancak Çin Bilimler Akademisi Kimya Enstitüsü’nden moleküler kimyager Ying Zhang ve ekibi, daha etkili bir çözümün pillerin içine entegre edilebileceğini düşünüyor. 14 Temmuz’da Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bataryalara yerleştirilen özel bir alev geciktirici polimer sistemi yangınları henüz başlamadan durdurabiliyor.
ALEVLERİ BASKILAYAN "AKILLI POLİMERLER"
Popsci haberine göre Zhang ve ekibi, nikel bazlı katotlara alev geciktirici polimerler entegre ettikleri bir prototip batarya geliştirdi. Ardından bu batarya, geleneksel bir lityum iyon batarya ile birlikte teste tabi tutuldu. Her iki pil de 100°C’ye ulaştığında aşırı ısınmaya başladı. Ancak bu noktada prototip bataryanın polimerleri devreye girerek, yanmayı önleyen serbest radikaller yaymaya başladı.
Sonuç oldukça çarpıcıydı: Standart batarya 120°C’yi aştıktan sonra 13 dakika içinde patladı ve alevler 1000°C'nin üzerine çıktı. Prototip batarya ise 220°C’ye kadar ulaştı fakat hiç alev almadı. Araştırmacılar bu sistemin hem termal güvenliği hem de bataryanın kimyasal kararlılığını artırdığını belirtiyor.
TOKSİK GAZ ÜRETMEDEN YANGINI DURDURMALI
Her ne kadar bazı üreticiler halihazırda pillerin dışına yangın geciktirici malzemeler eklese de bu yöntem genellikle yetersiz kalıyor. Ayrıca bu malzemeler ısındığında daha fazla toksik gaz salabiliyor. Yeni geliştirilen prototipin farkı ise, yanıcı gazların birikmesini engelleyen “akıllı gaz yönetimi” yaklaşımıyla, hem yangını baştan önlemesi hem de zararlı gaz üretmemesi.
Araştırma ekibi, bu sistemin büyük ölçekte üretilebilmesi halinde, elektrikli araçlardan ev tipi enerji sistemlerine kadar pek çok alanda batarya kaynaklı yangınların önüne geçilebileceğini vurguluyor.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.
1 yıl önceNintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir
Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.
1 yıl önceBoeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi
Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.
1 yıl önce