Ay’ın geçmişindeki milyarca yıllık boşluk bu taşla dolabilir
2023 yılında Afrika’da keşfedilen 2,35 milyar yıllık bir Ay meteoru, Ay’ın jeolojik geçmişi hakkında şimdiye kadar bilinmeyen kritik bir döneme ışık tuttu. “Northwest Africa 16286” adı verilen bu kaya parçası, şimdiye kadar Dünya’da bulunan en genç bazaltik Ay meteoriti olma unvanını taşıyor.
17/07/2025 11:08 | Son Güncelleme : 20/07/2025 22:06 | Okunma Sayısı : 16 | BizimTrabzon

Bu meteorun yaşı, özellikle dikkat çekici bir boşluğu dolduruyor. Daha önce Apollo, Luna ve Chang’e 6 görevleriyle toplanan Ay örnekleri oldukça eski, Çin’in Chang’e 5 göreviyle getirilen materyaller ise nispeten yeniydi. Ancak bu yeni meteorit, bu iki dönem arasında yaklaşık 1 milyar yıllık boşluğu kapatarak Ay’da volkanizmanın daha uzun süre devam ettiğini kanıtlıyor.
Araştırmacılara göre bu, Ay’ın iç ısısını çok daha uzun süre koruyabildiğini ve bu sayede milyarlarca yıl boyunca farklı dönemlerde volkanik faaliyetler yaşandığını gösteriyor.
DERİNLERDEN GELEN BİR LAVIN HİKÂYESİ
Yalnızca 311 gram ağırlığındaki bu kaya, “olivin fyritik bazalt” adı verilen bir tür volkanik bazalt. İçinde büyük olivin kristalleri barındırıyor. Kimyasal analizler, bu kayacın orta düzeyde titanyum, yüksek potasyum ve alışılmadık derecede yüksek uranyum-kurşun oranına sahip olduğunu gösterdi. Bu eşsiz bileşim, kayanın Ay’ın derinliklerinden gelen bir lav akıntısından oluştuğunu düşündürüyor.
Bilim insanları, bu lavların enerjisini muhtemelen uzun sürede bozunan radyoaktif elementlerden aldığını ve bu sürecin Ay’da içsel ısı üretimini milyarlarca yıl boyunca sürdürdüğünü belirtiyor.
Sciencealert'e göre Manchester Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Joshua Snape, “Bu örneğin ortaya çıkışı biraz şans eseri. Ay’ın herhangi bir noktasından fırlamış olabilir. Uzay görevlerinin aksine, meteorlar farklı bölgelere dair bilgi sunma potansiyeli taşıyor ve oldukça ekonomik” diyor.
DÜNYA’YA DÜŞEN GÖKTAŞI, AY’IN SIRLARINI TAŞIYOR
Bu meteorun Dünya’ya inişi ise tahmin edileceği üzere pek de sessiz olmamış. Yüzeyindeki erimiş cam cepleri ve damarlar, Ay’da büyük bir çarpma etkisiyle fırlatıldığını gösteriyor. Bu tür etkiler, kayanın yaşını belirlemeyi zorlaştırsa da bilim insanları yaşını 80 milyon yıl sapma payıyla hesaplamış durumda.
Bu özel meteorit, Ay’ın bilinmeyen tarihine dair yeni kapılar aralarken aynı zamanda bilimsel keşiflerin her zaman milyar dolarlık uzay görevleriyle değil, bazen gökyüzünden düşen taşlarla da gerçekleşebileceğini hatırlatıyor.






Bunlar da ilginizi çekebilir
Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek
Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.
1 yıl önceNintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir
Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.
1 yıl önceBoeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi
Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.
1 yıl önce