Arama

Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarıp bunu oksijen ve kimyasal yakıt üretmek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.Hong Kong Çin Üniversitesi’nden araştırmacılar, Ay’daki topraktan su çıkarabilen, ardından bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi.

20/07/2025 14:03 | Son Güncelleme : 20/07/2025 22:10 | Okunma Sayısı : 8 | BizimTrabzon


Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar
Ay’da yeni yaşam umudu

Bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarıp bunu oksijen ve kimyasal yakıt üretmek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Hong Kong Çin Üniversitesi’nden araştırmacılar, Ay’daki topraktan su çıkarabilen, ardından bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, Ay’daki toprak yaşamı da idame ettirebilir.  Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının geliştirdiği teknoloji, Ay toprağından su elde edilmesini, bunun ise karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabilmesini sağlıyor.  Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu araştırmanın “gelecekte derin uzayda yapılacak keşifler için yeni kapılar açma potansiyelinin olduğunu” ortaya koydu. Buna göre, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.  “BUNU HAYAL ETMEMİŞTİK” Araştırmada paylaşılan bilgilere göre, tek bir galon suyun (3,78 litre) roket ile uzaya gönderilmesinin maliyeti 83 bin dolar. Tek bir astronot ise günde dört galon, yani yaklaşık 15,16 litre su içebiliyor.  Baş araştırmacı Lu Wang, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” dedi.  Öte yandan, araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için halihazırda mevcut olan herhangi bir strateji, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığını açıklamıyor.  Ay'ın “aşırı” ortamı ise "şiddetli sıcaklık dalgalanmaları", radyasyon ve düşük yerçekimi gibi başa çıkılması gereken durumlar nedeniyle topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak bir etmen olarak değerlendiriliyor.  Dahası, astronotların nefeslerinden yayılan karbondioksit, astronot ekibinin ihtiyaç duyabileceği tüm su, yakıt ve oksijeni sağlamaya yetmeyecek.
Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.

1 yıl önce
Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.

1 yıl önce
Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.

1 yıl önce
Yorumlar