YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe
Platformun yardım sayfasında yer alan bilgilere göre YouTube, içerik üreticilerinden her zaman “orijinal” ve “otantik” içerikler üretmesini bekliyordu. Ancak artık bu beklenti çok daha açık kurallarla desteklenecek. Şirket, güncellenen dil sayesinde içerik üreticilerinin neyin “otantik olmayan” içerik sayıldığını daha iyi anlayacağını söylüyor.
Techcrunch YouTube’un Yayıncılık ve İçerik Üretici İlişkileri Başkanı Rene Ritchie, bu değişikliğin bazı kullanıcıları endişelendirdiğini kabul etti. Özellikle tepki videoları veya başka içeriklerin üzerine yorum eklenerek oluşturulan videoların etkilenip etkilenmeyeceği merak konusuydu. Ancak Ritchie, bu tür içeriklerin yeni kurallardan etkilenmeyeceğini ve güncellemenin sadece tekrarlayan ya da spam gibi görünen videoları hedef aldığını belirtti.
YouTube, bu tarz içeriklerin zaten uzun süredir para kazanmaya uygun olmadığını vurgularken, esas sorun yapay zekâ araçlarının içerik üretimini kolaylaştırmasıyla baş gösterdi. Seslendirmelerle desteklenen görsel kolajlar, yapay zekâ tarafından yazılmış senaryolar, hatta gerçek gibi görünen ama tamamen yapay olan haber videoları platformu adeta istila etmiş durumda.
Bir örnekte, 404 Media’nın ortaya çıkardığı üzere, viral olan bir “gerçek suç” türü serinin tamamı yapay zekâ ile üretilmişti. Hatta YouTube CEO’su Neal Mohan’ın yüzü bile bir dolandırıcılık videosunda yapay zekâ ile kullanılmıştı.
Tüm bu gelişmelerin ardından YouTube’un güncellemeyi “küçük bir düzenleme” gibi göstermesi dikkat çekse de, gerçekte platformun itibarını ve güvenilirliğini korumak için daha sert önlemler almaya hazırlandığı görülüyor. Yeni politikalar, kitlesel yapay zekâ içerik üreticilerinin para kazanma programından topluca çıkarılmasının da önünü açabilir.