Müzenin otoparkından 67 milyon yıllık sürpriz çıktı
Ocak ayında gerçekleşen keşif, müzenin doğal gazdan jeotermal enerjiye geçiş imkanlarını araştırdığı sırada yaşandı. Jeolojik araştırmalar kapsamında otoparkın altına açılan yaklaşık 232 metre derinliğindeki sondaj deliklerinden çıkarılan örneklerde iki parça dinozor kemiğine rastlandı.
Denver Doğa ve Bilim Müzesi'nde jeoloji küratörü olan James Hagadorn, bu olağanüstü buluşu "Piyangoyu kazanıp aynı gün yıldırım çarpması gibi bir şey" olarak nitelendirdi. Bulunan kemik parçalarından daha büyük olanı, sondaj sırasında parçalanarak zarar gördü. Ancak analizlerde, fosilin yaklaşık 5 santimetre uzunluğunda ve 6 santimetre genişliğinde olduğu ve otçul bir dinozora ait olabileceği belirtildi. Uzmanlar, fosilin Thescelosaurus veya Edmontosaurus türlerine ait bir omur kemiği olduğunu düşünüyor.
Bölgede bulunan bu en eski ve en derin dinozor fosili, günümüzden yaklaşık 67,5 milyon yıl önce gerçekleşen ve dinozorların soyunun tükenmesine neden olan Kretase-Tersiyer yok oluşu öncesine ait önemli ipuçları veriyor.
Denver Doğa ve Bilim Müzesi yetkililerinden Bob Raynolds, "Müzede geçirdiğim 35 yıl boyunca, ayaklarımızın altındaki derin jeolojik katmanları bu kadar hassas bir şekilde inceleme fırsatımız olmamıştı. Böyle bir fosilin burada bulunması gerçekten büyüleyici" ifadelerini kullandı.
Müze yönetimi, jeotermal enerjiye geçiş konusunda henüz bir karara varmadı. Ancak bulunan fosil, geçici olarak açılan bir sergide ziyaretçilerle buluştu.