Arama

Kahverengi Kokarca Kış Uykusundan Erken Uyandı: Fındık İçin Alarm Verildi

Trabzon’da 1 milyon samuray arısı doğaya bırakılacak

25/03/2025 13:21 | Son Güncelleme : 01/05/2025 18:29 | Okunma Sayısı : 13 | BizimTrabzon


Kahverengi Kokarca Kış Uykusundan Erken Uyandı: Fındık İçin Alarm Verildi
Karadeniz Bölgesi'nde 8 yıldır tarımsal üretime büyük zarar veren kahverengi kokarca, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle 2 ay erken uyandı. Özellikle fındık bahçelerinde büyük zarara yol açan zararlıya karşı mücadele başlatıldı. Tehdit büyüyor: 300'den fazla bitki türüyle besleniyor 2017 yılında Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığı belirlenen kahverengi kokarca, Artvin ve Rize’den sonra Trabzon ve 34 ilde yayılım gösterdi. 300’ün üzerinde bitki türüyle beslenebilen zararlı böcek, özellikle fındık, meyve ağaçları ve sebze üretimini tehdit ediyor. 1 milyon samuray arısı devrede Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, biyolojik mücadelenin samuray arısı ile sürdürüldüğünü vurguladı: ❝Geçen yıl 10 bin adet samuray arısı doğaya salındı. Bu yıl 4 farklı enstitüde üretilen 1 milyon adet samuray arısı doğaya bırakılacak. Ayrıca kimyasal ve mekanik mücadele de sürüyor.❞ Kışlaklardan erken çıkış, mücadeleyi hızlandırdı Kış mevsimini ev, depo, ahır gibi yapılarda geçiren kahverengi kokarcalar, erken sıcaklık artışı nedeniyle bu yıl erken uyanarak tarım arazilerine yöneldi. Trabzon’un 18 ilçesinde 47 binden fazla yapı ilaçlandı, zararlı popülasyonunun yüksek olduğu bölgelere ise 600 feromon tuzağı yerleştirildi. Ayrıca üreticilere 5 bin adet biyosidal ürün dağıtıldı. Kaplan, süreci şu sözlerle anlattı: ❝Kokarca dışarı çıkıyor, soğuğu görünce tekrar geri dönüyor. Bu onları öldürmese de çiftleşmeyi baskılıyor. Sıcak-soğuk geçişleri bizim için avantaj.❞ Zarar oranı geçen yıl yüzde 7’ydi Geçen yıl bölgede tarımsal kaybın yaklaşık %7 civarında olduğunu belirten Kaplan, bu yıl daha etkili önlemlerle zararın azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. “Cezbet-öldür” yöntemleri, kimyasal ilaçlama, biyolojik mücadele, feromon tuzakları ve halk sağlığı ürünleriyle çok yönlü bir mücadele yürütüldüğünü vurguladı. ???? Bilgi notu: Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), istilacı bir türdür ve tarım ürünlerinde büyük ekonomik kayıplara neden olur. ABD, Avrupa ve Asya'nın birçok bölgesinde benzer mücadele programları yürütülmektedir.
Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Yeni Zigana Tüneli: Türkiye'nin En Uzun Tüneli

Yeni Zigana Tüneli: Türkiye'nin En Uzun Tüneli

Trabzon ve Gümüşhane arasında bir bağlantı görevi gören Yeni Zigana Tüneli rekor sayıda araca hizmet etti. Ayrıca Zigana, Türkiye'nin en uzun tüneli!

11 ay önce
Trabzon'da minibüsçüler üniversite öğrencilerini darbetti

Trabzon'da minibüsçüler üniversite öğrencilerini darbetti

Trabzon'un Sürmene ilçesinde skandal! Minibüsçüler, fakülteye gitmek için servis kiralayan üniversite öğrencilerini darbetti!

11 ay önce
Trabzon'da 10 yıldır aranan şahıs yakalandı!

Trabzon'da 10 yıldır aranan şahıs yakalandı!

Trabzon'da hapis cezası kesinleşen ve 10 yıldır aranan şahıs İl Jandarma ekipleri tarafından başarılı bir operasyon ile yakalandı!

1 yıl önce
Yorumlar