Arama

Bilim insanları laboratuvarda ilk kez insan dişi üretti

İngiltere’deki araştırmacılar, laboratuvar ortamında ilk kez insan dişi üretmeyi başardı.İngiltere'deki King's College London'dan bilim insanları, laboratuvar ortamında ilk kez başarılı bir şekilde insan dişi üretmeyi başardı.

14/04/2025 15:47 | Son Güncelleme : 01/05/2025 17:50 | Okunma Sayısı : 15 | BizimTrabzon


Bilim insanları laboratuvarda ilk kez insan dişi üretti
Laboratuvarda doğal diş devrimi

İngiltere’deki araştırmacılar, laboratuvar ortamında ilk kez insan dişi üretmeyi başardı.

İngiltere'deki King's College London'dan bilim insanları, laboratuvar ortamında ilk kez başarılı bir şekilde insan dişi üretmeyi başardı. 10 yılı aşkın süredir Imperial College London işbirliğiyle yürütülen çalışma, kaybedilen dişlerin yeniden çıkmasını sağlayarak diş bakımında çığır açacak yeniliklerin kapısını aralıyor.

DOĞAL BİR DİŞ GİBİ  KENDİNİ ONARACAK 

Araştırma ekibi, diş gelişimi için gerekli sinyalleri taklit eden özel bir malzeme geliştirerek, hücrelerin doğal bir diş oluşturmasını sağladı. Bu yöntem sayesinde sabit yapılı implant ve dolgular yerine, çeneye entegre olabilen ve doğal diş gibi kendini onarabilen biyolojik dişler üretilebilecek. King’s College London Rejeneratif Diş Hekimliği Direktörü Dr. Ana Angelova-Volponi, çalışmanın “diş bakımında devrim yaratma potansiyeline sahip” olduğunu vurguladı. Çalışmada, köpekbalıkları ve filler gibi bazı hayvanların ömürleri boyunca yeni dişler çıkarabildiğine dikkat çekilirken, insanların yetişkinlikte yalnızca bir set dişe sahip olduğu hatırlatıldı. Bu nedenle, dişlerin yenilenebilir hale gelmesi diş hekimliği açısından büyük bir sıçrama olarak değerlendiriliyor. Araştırmacı Xuechen Zhang, dolguların zamanla dişleri zayıflattığını, implantların ise invaziv cerrahi gerektirdiğini belirtti. Her iki çözümün de yapay yapılar olduğuna dikkat çeken Zhang, laboratuvarda üretilen doğal dişlerin daha uzun ömürlü, daha güçlü ve biyolojik olarak uyumlu olacağını ifade etti.

İKİ FARKLI YÖNTEM ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR 

Araştırmacılar şu anda iki olası yaklaşımı test ediyor: İlki, dişi tamamen laboratuvarda üretip hastanın çenesine yerleştirmek. İkincisi ise erken evredeki diş hücrelerini doğrudan çeneye naklederek orada büyümelerini sağlamak. Dr. Angelova-Volponi, “Bu yenilikçi tekniklerin entegrasyonu, sürdürülebilir ve etkili çözümlerle diş bakımında devrim yaratabilir” diyerek, teknolojinin gelecekteki potansiyeline dikkat çekti.

Etiketler :
Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image

Bunlar da ilginizi çekebilir

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Kötü amaçlı mobil bankacılık yazılımları küresel çapta büyüyecek

Yıllık Finansal Tehditler Raporu'na göre mobil bankacılığa dair kötü amaçlı yazılımlarda ve kripto para ile ilgili kimlik avında önemli artışlar olduğu ortaya çıktı. Rapor, dijital finansal varlıklara yönelik artan tehdidi işaret ediyor.

11 ay önce
Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo Switch 2 ve PlayStation 5 Pro 2024'e damga vurabilir

Nintendo başkanı Shuntaro Furukawa, yeni Nintendo Switch'in 2024 yılı içerisinde duyurulacağını açıkladı. Öte yandan Rockstar Games, GTA 6'nın 2025'te çıkış yapacağını duyurmasıyla birlikte gözler PlayStation 5 Pro'ya çevirdi.

11 ay önce
Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün ISS'e uçuşu iptal edildi

Boeing'in Starliner kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) yapacağı test uçuşu, fırlatma Atlas V roketindeki bir sorun nedeniyle iptal edildi. NASA henüz yeni bir fırlatma tarihi belirlemedi.

11 ay önce
Yorumlar